Een nieuwe adem voor de GECORO

Op 11 april 2018, over deze onderwerpen: Goed bestuur

De GECORO, gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening, is een adviesraad die is samengesteld uit burgers-experten. Er zetelen ook politici in. De raad dient om de stad een wettelijk verplicht advies te geven zoals over Gemeentelijke Ruimtelijke Uitvoeringsplannen, Structuurplannen, en stedenbouwkundige verordeningen. Ze kan ook op eigen initiatief adviezen geven over dossiers die ruimtelijke ordening aanbelangen. De aanbevelingen van de GECORO dienen om een fatsoenlijk en onderbouwd beleid mogelijk te maken.

Om te zorgen dat deze adviescommissie ook daadwerkelijk vergadert, verplicht de Vlaamse wetgeving om deze raad minstens tweemaal per jaar te laten samenkomen. Normaal moet de voorzitter van de raad beslissen over de planning van de vergaderingen maar het College van Burgemeester en Schepenen (CBS) kan dit ook bepalen. Als het CBS dit beslist, moet de GECORO binnen de vijftien dagen samenkomen.

We kunnen objectief vaststellen dat de GECORO geen enkele keer heeft vergaderd in 2017! Hierdoor wordt dus de wettelijke verplichting geschonden over het minimaal bijeenkomen.

Los van het feit dat wet niet wordt gerespecteerd is het uiteraard jammer dat de GECORO geen adviezen kon uitbrengen in dossiers waarin dit relevant zou zijn. Verscheidene ondernemers spraken hierover al hun frustratie uit tijdens een besloten debatavond. Dit was trouwens ook iets wat eerder werd aangekaart door andere collega-raadsleden in de gemeenteraad  Het is bovendien erger als er geen adviezen zouden zijn voor dossiers waarin dit een juridische verplichting is, want de Raad van State kan én zal dergelijke projecten naar de prullenmand verwijzen. 

Wie is er verantwoordelijk voor deze gang van zaken? Wij baseren ons antwoord op de reactie van Vlaams Minister van Ruimtelijk Ordening tijdens een debat in een parlementaire commissie van 30 januari 2018. Over de samenstelling en werking van de GECORO zegt ze: “Dit betreft een zuiver gemeentelijk bevoegdheid en verantwoordelijkheid”. Het antwoord van minister Schauvliege  geeft voor ons voldoende duidelijkheid over deze vraag.

Op 15 maart 2018 is de GECORO voor de eerste keer sinds een jaar terug samengekomen. Omdat men een zeer grote achterstand moest inhalen, had de vergadering een overvolle agenda. Toch hopen we om via onze afgevaardigde in de GECORO-raad, Guido Geusen, de zaken terug in een positieve richting te sturen. Uiteraard hangt dit wel af of men in de toekomst nog daadwerkelijk zal vergaderen. Wij hopen alvast van wel, want Maaseik verdient beter!

Marc Vereecken, kandidaat-burgemeester voor Maaseik

Guido Geusen, gemeenteraadslid (fractieleider) én afgevaardigde in de GECORO.

Jens Martens, voorzitter N-VA Maaseik

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is