U bent hier
Traject 2018
Met traject 2018 wil onze afdeling zich profileren als een afdeling met visie, we willen daarom denken over, of werken aan enkele belangrijke thema’s voor onze inwoners.
Deze nota is een werknota en mag en moet aangevuld worden.
Welzijn
Op vlak van Welzijn onderschrijft onze afdeling uiteraard het beleid van minister Homans om OCMW en gemeente samen te voegen om versnippering tegen te gaan en efficiënter optreden mogelijk te maken (lees: “efficiënter om te gaan met de middelen die we hebben”). Verder hanteren we een aantal krachtlijnen:
Samenwerking is cruciaal. De toenemende vergrijzing, het groeiend aantal jongeren en gezinnen die om hulp vragen, de vereenzaming, de vraag naar sociale huisvesting, de kinderopvang, enz. zijn problemen waarvoor het gemeentelijk beleid, samen met particuliere instanties en het middenveld, een oplossing moet zoeken.
Het nieuw woon- en zorgcentrum is een goed initiatief maar wat heeft het ons gekost. Wij moeten veel behoedzamer omgaan met onze investeringen.
Uitbouw van het sociaal huis als integraal welzijnsplatform. Samenwerking en integratie van de werkwinkel, het sociaal verhuurkantoor, kinderopvang (faciliteren van geschikte ruimte, al dan niet met ondersteuning), sociale tewerkstelling en de behartiging van de sociale premies staan voorop.
Wij blijvende sociale huisvesting en nieuwe woonvormen voor jong en oud stimuleren maar als je ziet dat de norm al bereikt is tot 2020 moet je daar rekening mee houden, genoeg is genoeg..
Een sterk lokaal migratie- en integratiebeleid. De kennis van het Nederlands is van primordiaal belang voor een echte inburgering van nieuwkomers. Taalcursussen zijn essentieel.
Alle gezinsvormen en het verenigingsleven willen wij bevorderen zonder te betuttelen. Sociale gezinstarieven voor het zwembad, de speelpleinwerking, sportkampen en cultuurbeleving moeten worden aangepast. Op het vlak van ontwikkelingshulp, volksgezondheid, mobiliteit, natuur en sport willen we samenwerkingsprojecten en vrijwilligerswerk actief ondersteunen. We geloven sterk in een elektronisch netwerk voor vrijwilligers waarbij de mensen oproepbaar zijn.
Onderwijs
Onderwijs is een hoeksteen van onze maatschappij. Het vormt de toekomstige generatie en maakt hen klaar om de maatschappij van morgen in goede banen te leiden.
Een voorbeeldje van een van onze bestuursleden (citaat)
“Zelf heb ik via tweedekansonderwijs, mijn diploma Hoger Secundair Onderwijs behaald. Dit diploma heeft me kansen geboden die ik, als laaggeschoolde schoolverlater, nooit zou hebben gehad, mocht ik me niet hebben bijgeschoold. Vandaar dat ik erop hamer dat langdurig werklozen/allochtonen tenminste hun middelbaar diploma behalen opdat zij een meerwaarde kunnen betekenen voor de arbeidsmarkt. De studierichting om het diploma te behalen, kan via avond-/dagonderwijs gevolgd worden.
Omdat de bedrijven tegenwoordig aandringen naar een diploma Hoger Onderwijs, is het tevens aangewezen om, indien mogelijk, bovenvermelde zwakkere groep werkzoekenden/actief werkenden aan te moedigen om dit eventueel te behalen. Zelf heb ik een diploma Hoger Onderwijs via een HBO5-Opleiding verkregen. Gedurende 3 jaren heb ik 3 avonden per week avondonderwijs gevolgd. Niet alleen ben ik op de hoogte van de meest gebruikte pc-pakketten, de huidige wetgeving, maar beheers ik ook nog méér dan voldoende een vreemde talenkennis. HBO5 biedt een uitgebreid gamma aan opleidingen, dus voor ieder is er wat wils.
Er kunnen gegevens opgevraagd worden bij de VDAB/PWA/RVA om zo de langdurig werklozen op te sporen en hen aan te moedigen voor het volgen van opleidingen in het kader van de bestrijding van werkloosheid/bevordering van de economie.”
Jeugd
'De jeugd is onze toekomst' Maaseik heeft Jeugdhuis Fuego, Neeroeteren heeft jeugdhuis d’ Ambi, Dorne heeft Jeugdhuis De Kick (al kun je die twee laatsten amper een jeugdhuis noemen), wij moeten durven gaan voor volwaardige jeugdhuizen voor iedere deelgemeente van Maaseik, ook Voorshoven en Dorne verdienen dit. Het wordt hoog tijd dat we luisteren naar onze jeugd en dat we hen daarbij dan ook alle kansen geven die ze verdienen. We kunnen er bijvoorbeeld aan denken om multifunctionele lokalen uit te bouwen. lokalen die in de week een andere bestemming hebben dan in het weekend.
Seniorenbeleid:
De N-VA ondersteunt de visie dat we senioren in onze maatschappij moeten ondersteunen om zo lang mogelijk zelfstandig te zijn. Het stimuleren van de verschillende organisaties die zorgen voor onze senioren, maar ook hier zal men moeten samenwerken om tot een beter resultaat te komen.
Veiligheid
ANPR camera's (camera met automatische nummerplaatherkenning) aan de invalswegen,
Een premie voor diefstalpreventie,
Een buurtinformatienetwerk oprichten.
Een fusie van verschillende politiekorpsen, ja maar dan wel met corpsen die dezelfde problemen hebben. Dus PZ LAMA en PZ NOL zodat we het Maasland nog beter en efficiënter kunnen beveiligen.
Wonen en natuur
Wonen in een binnenstad kan soms vrij hectisch zijn. Daarom is het belangrijk dat we dit zo aangenaam en kindvriendelijk maken. Meer groen in het straatbeeld kan de indrukken van een binnenstad een stuk aangenamer maken.
Daarom stelt N-VA Maaseik een lancering voor van de tegeltuintjes.
Mooi, goed voor je budget én milieuvriendelijk
Een tegeltuintje met een knappe klimmer fleurt niet alleen je gevel op, het is ook nog eens goed voor je portemonnee en het milieu. Tussen de bladeren kunnen insecten en vogels hun nesten bouwen. Ondertussen zuivert de klimplant de stadslucht van giftige stoffen en rondwaaiend stof. Tegelijk voorziet hij je gevel van een natuurlijk isolatielaagje dat opwarming in zomer voorkomt en beschermt tegen afkoeling in de winter. En hij maakt komaf met slagregens die je gevel nat maken. Niets dan voordelen dus!
Ook is er in onze stad nood aan speelpleinen!
Als je een visie uitzet voor meer jonge gezinnen in een stad, moet je ook meer speelpleinen creëren. Hier ontbreekt het stad Maaseik momenteel aan.
Door op meerdere plaatsen speelpleinen te plaatsen (stadswal is nog steeds een mogelijkheid, en iedere nieuwe woonwijk ), creëer je een ontmoetingsplaats voor jonge ouders en bestaat er een soort van buurtgemeenschap. Deze kan optisch onderhouden worden door een peter of meter deze persoon is iemand die bij de speelruimte in zijn buurt geregeld een oogje in het zeil houdt. Het is een aanspreekpersoon voor de gebruikers van het plein en de buurt, die natuurlijk de back-up krijgt van het beleid van de stad Maaseik. Deze speelpleinen kunnen Multifunctioneel gebruikt worden en dienen om buurtfeestjes/barbecues te houden, of activiteiten namiddagen te organiseren voor buurtverenigingen.
Marc Vereecken,
Voorzitter