Werkgroep Lokale Economie

Op 11 april 2018, over deze onderwerpen: Lokale economie

N-VA Maaseik is momenteel druk bezig met een aantal werkgroepen om ons lokaal verkiezingsprogramma voor te bereiden.

Een belangrijk punt dat ter sprake kwam bij de werkgroep Lokale Economie, was de leegstand en het verval van de commerciële binnenstad van Maaseik. We maakten een analyse van de oorzaak van het probleem:  vroeger was het niet noodzakelijk beter, de omstandigheden waren totaal anders.  

Er is een kleinere hoeveelheid zwart geld in omloop.  Dit komt door de afschaffing binnengrenzen door het Schengenakkoord waardoor er geen  smokkelwinsten meer zijn. Er is ook de automatische uitwisseling van bankgegevens waardoor de fiscus automatisch data krijgt over uw andere bankrekeningen in de Europese Unie. Binnen de EU geldt er ook  het vrij verkeer van goederen. Winkelen in Duitsland en Nederland is vaak goedkoper. Dit komt door verschillen in de fiscaliteit of de arbeidswetgeving.

De opkomst van e-commerce kwam tot stand door betere internetverbindingen en goede consumentenwetgeving. Bovendien is e-commerce vaak goedkoper en zijn er geen parkeer-of brandstofkosten. Vroeger was er ook een lager btw-tarief omdat dit werd bepaald door de plaats van vestiging van de webwinkel en niet van de consument. Buitenlandse webwinkels hadden daardoor een voordeel. Er zijn nieuwe, concurrerende,  winkelcentra op lokaal maar ook op regionaal niveau zoals Maasmechelen Village of Designer Outlet Roermond.

Door nieuwe sociale verwachtingen gaan meer jongeren studeren. Na hun studies volgt een zoektocht naar een goedbetaalde baan. Vaak bevinden deze jobs zich rond Antwerpen of Brussel. Maaseik is een grensstad en door een slechte mobiliteit is men vaak gedwongen om te verhuizen. Dit zorgt voor een brain drain van onze getalenteerde jongeren.  

Uiteraard zochten wij ook naar oplossingen die we op een lokaal bestuursniveau kunnen toepassen. Maar deze antwoorden zullen eerst aan onze leden worden voorgelegd.

Jens Martens, voorzitter N-VA Maaseik.

Werkgroep lokale economie

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is