U bent hier
Gouverneur tikt meerderheid van Maaseik voor de zoveelste keer op de vingers
Verschillende besluiten van de raad van december vorig jaar worden geschorst. Voorzitter Creemers krijgt nog eens apart een tik voor zijn slechte houding als gemeenteraadsvoorzitter.
Aan het begin van de zitting van 19 december eind vorig jaar meldde de fractieleider van de N-VA, Guido Geusen, na vele maanden en voor de zoveelste keer dat er problemen waren met de digitale agendering en de digitale dossiers voor de gemeenteraad. Zo konden wij bijvoorbeeld nergens het budget 2017 vinden. En van veel geagendeerde dossiers waren er geen documenten aanwezig of werden die later na de inzagentermijn toegevoegd. De collega’s van de andere oppositiepartijen OpenVld en Vlaams Belang bevestigden dit.
Om dit aan te klagen vroeg de fractieleider van de N-VA een stemming en nadien vroeg hij steevast om de agendapunten af te voeren. Hiervoor kreeg hij ook telkens de steun van alle raadsleden van de oppositie. Burgemeester en gemeenteraadsvoorzitter Jan Creemers lachte dit weer allemaal weg en de meerderheid stemde wel over alle punten. Het gemeentedecreet dient voor hen tot niets. Voor de oppositiepartijen was er opnieuw maar één uitweg. De gouverneur werd op de hoogte gebracht van deze schendingen van het gemeentedecreet en de rechten van de oppositie.
Gouverneur grijpt opnieuw in.
De 3 oppositiepartijen ontvingen het antwoord (van 8 pagina’s!) van het Agentschap Binnenlands Bestuur en drie schorsingsbesluiten. De gouverneur grijpt dus opnieuw en voor de zoveelste keer in. Bij de schorsing vinden we onder andere de personeelsformatie én het Masterplan voor de oude ziekenhuissite.
Voorzitter van de raad Jan Creemers krijgt nog een aparte tik.
De gouverneur merkt op dat de rol van voorzitter Creemers indruist tegen de regels van het gemeentedecreet: ‘de voorzitter van de gemeenteraad, opent en sluit de vergadering’ verder in zijn bemerkingen staat: ‘de gemeenteraad is meester over de agenda en de voorzitter heeft ter zake geen bevoegdheid‘. De gouverneur wijt bijna een ganse pagina (zie pagina 7) aan deze rol van de voorzitter. En voegt er uitdrukkelijk aan toe dat de weigering aan de Fractievoorzitter N-VA op de gevraagde stemmingen onwettig is.
Uitgangspunt voor iedereen die aan politiek doet moet zijn: een beleid te voeren voor de burgers en niet voor hun eigen ego. Verkozenen dienen er voor te zorgen dat het belang van alle inwoners van Maaseik voorop staat. En de voorzitter van de gemeenteraad moet ervoor zorgen dat alle verkozenen op een constructieve manier kunnen deelnemen aan het beleid. Het gemeentedecreet regelt de praktische organisatie ervan. De tijd van politieke spelletjes, zoals onze Burgemeester en de meerderheidspartijen ze spelen, moet stoppen. Dit creëert alleen maar een stilstand in plaats van constructieve samenwerking.
Toekomst
We stellen intussen vast dat onze klacht geholpen heeft én dat de dossiers voor de laatste gemeenteraad tijdig beschikbaar waren. We hopen dat dit zo blijft. Maar of burgemeester Creemers op een correctere manier de gemeenteraad gaat voorzitten dat moet nog altijd blijken.
Fractievoorzitter,
Guido Geusen